Merdø er pilot i «Uthavner i verdensklasse»

Styret i Merdø vel var 26. mai på informasjonsmøte på Rådhuset om den igangsatte områdereguleringsplanen for Havsøya, Sandviga, Torjusholmen, Rægevig, Rævesand, Gjessøya og Merdø og om prosjektet «Uthavner i verdensklasse».  Her litt relevant info fra møtet samt info hentet fra hjemmesiden til Regionplan Agder.

Våren 2016 vedtok Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune strategien «Uthavner i verdensklasse» og opprettelsen av et eget prosjekt på 2,5 år som skal jobbe for bedre bevaring, formidling, kunnskap og verdiskaping knyttet til uthavnene i Agder. Ved å løfte frem uthavnene og legge til rette for en bærekraftig forvaltning av dem ønsker fylkeskommunene at uthavnene på sikt skal kvalifiserer seg til en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Bakgrunnen for prosjektet

Fra 1970-tallet har uthavnene blitt gradvis mer attraktive som rekreasjon- og feriesteder, og i dag er en eiendom i en uthavn svært etterspurt. Bruken av uthavnene som fritidssamfunn er imidlertid svært forskjellig fra den opprinnelige bruken av uthavnene, og tilpasning av bebyggelsen setter igjen kulturmiljøet under press. Gjennom prosjektet Uthavner i verdensklasse skal det arbeides for å sikre uthavnene en langsiktig og helhetlig forvaltning, slik at de også i fremtiden kan bestå som verdifulle kulturmiljø. Prosjektet skal ha en tverrfaglig tilnærming og tiltak vil være rettet mot både forvaltningen, huseiere, håndverkere med flere. Prosjektet har også mål om å få ny kunnskap om uthavnene – både om historien, kulturmiljøene og om hvordan de på lang sikt kan forvaltes på en god måte.

Merdø og Svinør piloter

To kommuner med uthavner er valgt til piloter i arbeidet og vil få spesielt fokus i tiden som kommer. Dette er Lindesnes kommune med uthavnen Svinør og Arendal kommune med uthavnen Merdø. To referansekommuner er også med i prosjektet og vil bli tett involvert i arbeidet. Dette er Tvedestrand kommune med uthavnen Lyngør og Farsund kommune med uthavnen Loshavn.

Råd og veiledning

Det meste av den opprinnelige bebyggelsen i uthavnene er oppført på 1700- og frem til utpå 1900-tallet, men det finnes også innslag av bebyggelse fra 1600-tallet. Mye av bebyggelsen anses som svært verneverdig. Eiere av eldre hus i uthavnene som har spørsmål knyttet til restaurering eller vedlikehold kan ta kontakt med kommunen eller fylkeskommunen. Gjelder det søknadspliktige tiltak må det sendes søknad til kommunen. Det anbefales å sette seg inn i gjeldende reguleringsplaner med bestemmelser og eventuelt kulturminneplan dersom det finnes kommunen.

Det er utarbeidet en byggeskikkveileder for uthavnene. Denne gir kunnskap om arkitektur og byggeskikk i uthavnene og praktiske råd om vedlikehold og utbedring. Det er også laget en veileder om vedlikehold og utbedring av vinduer. Veilederne kan du få tilsendt uten omkostninger ved å henvende deg til fylkeskommunen eller du kan laste de ned på Byggeskikksenteret.no

Støtte til istandsettting og bevaring

Kulturminnefondet gir støtte til istandsetting og bevaring av kulturminner, og et av deres satsingsområder er uthavner. Det kan derfor være vel verdt å legge litt innsats i en søknad. Søknadsfristen for i år er 1. november. Norsk kulturminnefond gir også støtte til strakstiltak (med løpende frist), det vil si tiltak for å hindre videre skadeutvikling inntil istandsetting blir gjennomført. Fylkeskommunen kan være behjelpelig i søknadsprosessen. Les mer på Kulturminnefondet.no

Aust-Agder fylkeskommune har en pott som hvert år fordeles til kulturminneverntiltak i fylket for å stimulere eiere, organisasjoner og enkeltpersoner til å ta vare på vår felles kulturarv. Tilskuddsmidlene er i hovedsak delt i to; en del til fredete bygg og anlegg, og en til ikke fredete.

Ønsker du mer informasjon om «Uthavner i verdensklasse», ta kontakt med prosjektleder:

Hege Kristin Martinsen
E-post: hegekristin.martinsen@vaf.no
Tlf. 46675268

Legg igjen en kommentar